Waarom maatmuziek in plaats van stockmuziek?

Premiumbeat, Shutterstock, Artlist, Audiojungle…

Het is letterlijk een audiojungle als je op zoek bent naar goede stockmuziek voor jouw video. Het is een enorm bos met veel wildgroei en werkelijk té veel keuze, waardoor je door de bomen de jungle niet meer ziet. De hoogst gerankte muziek van al die sites klinkt vaak het beste, maarja… die is dan ook al in enorm veel video’s gebruikt en echt onderscheidend kun je jouw video daar niet meer mee maken.

Toch maar weer op zoek naar een ander muziekje dan. Uiteindelijk ben je uren verder en heb je eindelijk iets leuks gevonden. De sfeer voelt goed en het past lekker bij de uitstraling van jouw video. Totdat je hem gedownload hebt en blijkt dat er eigenlijk zo goed als geen variatie in de muziek zit, waardoor het op de lange duur toch wel erg eentonig begint te worden. Of jij bent er juist wel happy mee, maar de klant blijkt het toch niet zo leuk te vinden. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen aan die jungletocht. Pak je machete er maar vast weer bij.

Leuk hè, die eeuwige zoektocht naar goede muziek voor jouw productie? De prijzen mogen dan goedkoop zijn van al die stockmuziek, maar jouw klant ziet niet al die uren aan tijd die verloren gaan aan het zoeken van de (nog steeds niet) juiste muziek. En tijd is… juist!

Het kan anders! Er wordt vaak gedacht dat maatmuziek een dure oplossing is. Dat het een project onnodig lastig maakt, want hoe moet ik nu een video editten zonder dat ik op muziek werk? Dat het veel tijd kost en de planning van een project daardoor in de soep loopt.

Dat het tijd kost om iets te maken klopt inderdaad, en dat daar een prijskaartje aan zit ook. Best logisch. Maar als puntje bij paaltje komt zou je met maatmuziek onder de streep toch wel eens een stuk goedkoper uit kunnen zijn als met stockmuziek. Je hebt veel sneller het juiste resultaat waar jij en je klant naar op zoek zijn, met muziek die uniek en herkenbaar is, precies de sfeer heeft die jij graag wilt, en nog beter klinkt qua productie ook. We horen je denken: “Huh? Leg uit!”… Oké!

Op maat gemaakte dingen passen nou eenmaal beter

De kunst van maatmuziek is dat het op maat gemaakt wordt. En op maat gemaakte dingen passen nou eenmaal beter. Dat is met kleren zo, met meubels, met eigenlijk alles…, zo ook met muziek. Waar stockmuziek alleen maar een globale sfeer geeft, en verder gewoon volledig over de video en het verhaal dat je uit wil dragen heen dendert, gaat goede maatmuziek verder. Maatmuziek volgt en versterkt het verhaal. Het luistert naar de voiceover en wat deze daadwerkelijk te vertellen heeft, en beweegt zich daar (muzikaal als het is) om heen: het geeft ruimte aan de stem als dit nodig is, maar zal ook zeker naar de voorgrond treden als het even kan om juist de aandacht van de kijker te pakken.

Maatmuziek is herkenbaar en uniek. Het heeft een thema dat zowel heel klein maar ook heel groots terug kan komen. Momenten die belangrijk zijn in een video worden door specifieke instrumenten extra geaccentueerd. Er kan een grap gemaakt worden in muziek die in beeld nog niet helemaal uit de verf komt. Eventuele zang kan qua tekst subtiel naar een gevoel of bedrijfsuiting hinten zonder dat het er te dik bovenop ligt. Zonder dat je het als kijker bewust door hebt, kan maatmuziek de boodschap van jouw verhaal veel beter overbrengen. Niet alleen voor drama of speelfilm. Juist ook voor zakelijke video’s, explanimations, e-learnings, commercials, events, pretparken… noem het maar op.

En het grappige van alles: als je de muziek los zonder beeld zou beluisteren, dan pas valt je op hoeveel er eigenlijk gebeurt. Dan pas valt op dat de muziek helemaal niet zo logisch opgebouwd is als regulier repertoire- en stockmuziek, terwijl het wel nog steeds muzikaal kloppend klinkt. Dat er heel veel kleine details en een enorme gelaagdheid in zit die punten in beeld versterken die je pas na vaker luisteren op gaan vallen. Die jouw video veel meer diepte geven dan dat het al had.

Bij stockmuziek kun je daar niet op inspelen, dus veel editors zijn gewend om daarom maar op stockmuziek te gaan editen zodat het toch lijkt te kloppen (met zo nu en dan onmogelijke, niet muzikale edits in de muziek om toch maar proberen goed uit te komen), ten nadele van het uiteindelijke resultaat. Maatmuziek maakt juist gebruik van de verschillen in timing en momenten in beeld die nét niet lekker muzikaal uitkomen. Het werkt daar juist op een mooie manier naar toe of omheen, zonder dat je doorhebt dat er iets vreemds gebeurt. Juist door deze fluctuerende timing gaat een productie leven en krijgt het nog meer uitstraling en brengt het de boodschap nog duidelijker over.

Muziek en geluid zijn de helft van een videoproductie

Waarom zou je dan muziek willen gebruiken die niet uniek is, die geen rekening houdt met wat jij qua sfeer uit wil dragen, die totaal niks doet met de belangrijke momenten in beeld, die jou enorm veel tijd kost om uiteindelijk de (net niet) juiste te vinden, die geen herkenbaar thema heeft, die niet aan te passen is qua sfeer, klank, intensiteit, gelaagdheid en die productioneel vaak niet top is? In verhouding tot het maken van een videoproductie is het op maat maken van muziek over het algemeen maar een fractie van het totale budget, en toch wordt bij 9 van de 10 producties juíst daar in het budget gesneden en wordt er geen tot weinig aandacht aan besteed.

Zonde… Vaak heeft dit ook te maken met het feit dat klanten niet weten wat ze dan moeten verwachten bij muziek op maat. En dat begrijpen we ook wel, want vaak zie je niet het verschil tussen een zelfde productie die uitgewerkt is met stockmuziek en een productie die uitgewerkt is met maatmuziek.

Bitebuddy op basis van stockmuziek

Bitebuddy op basis van maatmuziek

Gelaagdheid en detaillering

Je hoort het meteen: de sushi waarmee de video opent wordt met een Japans snaarinstrument benadrukt, de pizza met een Italiaanse mandoline waarna de muziek meteen naar een eerste hoofdaccent toe werkt: de introductie van de naam Bitebuddy, ondersteund met het geluid van een beet. Meteen erna komt een vrolijk thema in dat de frisse en losse sfeer van de animatie benadrukt. Veel acties in beeld zoals het klikken, het vallen van de drop-pin en het scrollen worden allemaal door kleine muzikale elementen ondersteund om beweging aan het geheel te geven.

Bij de scene met de bezorgtijd wordt de muziek minder vol en tikt er subtiel een snel klokje op de beat van de muziek mee. Bij de langere bezorgtijd tikt de klok langzamer op de beat om te stoppen voor een overgang naar de volgende scene: de bezorging. Hier wordt de deurbel geïntroduceerd. Op het moment van bezorging komt het thema weer vol in en bij het inkomen van de naam Bitebuddy hoor je subtiel de beet weer en een knipoog. Vervolgens sluit de muziek af door de deurbel nog als een soort ‘payoff’ terug te laten komen met een laatste accent op het inkomen van de aangesloten partners.

Zoals je ziet is er enorm veel interactie. En hoewel de stockmuziek uit de eerste versie in eerste instantie op zich al best een leuke sfeer geeft, zie je hoe maatmuziek in de tweede versie de productie naar een heel ander niveau tilt. Dat is nu precies de gelaagdheid en detaillering die je bij stockmuziek nooit zult krijgen.

Dus waarom nog langer van die oneindige zoektochten door de audiojungle?