De Bossche Beeldenstorm

Tijdens het lichtspektakel ‘De Bossche Beeldenstorm’ speelt de Sint-Jan de hoofdrol in een verhaal dat 800 jaar aan geschiedenis op een unieke manier vertelt. Tijden veranderen, samenlevingen veranderen. Maar de Sint-Jan staat na 800 jaar nog altijd in het centrum van Den Bosch.

De Bossche Beeldenstorm combineert een lichtspektakel van lichtkunstenaar Dirk van Poppel met indrukwekkende videomapping geprojecteerd op de Sint-Jan. Het is een cadeau van de Sint-Jan aan alle Bosschenaren, als Huis van de mensen. Studio Make mocht bij dit spektakel de soundtrack op zich nemen en daarbij zijn we helemaal los gegaan. Een meeslepend muzikaal thema dat zich gedurende 15 minuten ontwikkelt en je meeneemt door de historie en veelzijdigheid die de Sint-Jan heeft meegemaakt.

We hebben de klok horen luiden, en weten waar de klepel hangt

Als je een soundtrack maakt waarin de Sint-Jan de hoofdrol speelt, dan moeten daar natuurlijk ook de authentieke Sint-Jan klokken in luiden. Wij hebben net als vele anderen deze klokken al vaak horen luiden. Intussen weten we ook waar de klepel hangt.

Met verschillende microfoons en in verschillende opstellingen hebben we samen met Olivier Nijs de klokken van de Sint-Jan vereeuwigd in audio. Joost van Balkom, beiaardier bij de Sint-Jan, heeft een volledige ochtend elke klok laten luiden (totaal ruim 18.000kg aan staal). Ook heeft Joost het thema van onze muziek op het carillon gespeeld, welke uiteindelijk ook een rol kreeg in de soundtrack. Daarnaast hebben we ook nog allerlei mechanische sounds opgenomen die ook verwerkt zijn in de soundtrack. Zelfs een aantal kraaien die tijdens de opname langs vlogen hebben het ook gered om in één van de scenes verwerkt te worden.

Scola Cantorum

Ook het Scola Cantorum, het koor dat onlosmakelijk verbonden is met de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan heeft een mooie bijdrage geleverd. Zij hebben met een kleine selectie het thema ingezongen wat de soundtrack enorm versterkt en levendig maakt. De sopraan kreeg daarnaast een hoofdrol in de show, en zorgt voor een meeslepend geheel wat opbouwt naar een mooie climax.

Naast het thema heeft het koor ook een deel van Pupke Blauw – Onze ouwe Sint-Jan ingezongen welke op subtiele wijze in de soundtrack verwerkt is. Ook hebben we nog verschillende losse effecten opgenomen en hoor je het koor onder andere mysterieus fluisterend rondvliegen in de surround mix op het moment dat de pest uitbreekt.

Mixed in Atmos

Om het geheel extra spectaculair over te laten komen is er voor deze show gekozen om de soundtrack surround te laten klinken. De mixage is gedaan binnen het Dolby Atmos protocol, waardoor we vrij zijn om sounds 3D in de ruimte te plaatsen en het geheel terug te renderen naar elk gewenst formaat.

Uiteindelijk is er op locatie een 5.1.1 setup neergezet. Een standaard 5.1 setup dus, maar dan met de toevoeging van 1 extra speaker op het balkon van de Sint-Jan. Door deze extra speaker konden we op bepaalde momenten de mix ook de hoogte in gaan wat voor extra diepte en beleving zorgt. Zo hoor je de klokken van het Sint-Jan in de soundtrack ook echt van boven komen, en ook het luchtalarm tijdens de 2e wereldoorlog komt van boven.

Door de surround beleving wordt je werkelijk meegenomen in het verhaal, de muziek en het sounddesign en krijgt het geheel nog een extra laag.